Ćwiczenia terenowe z przedmiotu „Podstawy eksperymentu i doświadczalnictwa w naukach przyrodniczych” prowadzone przez dr Ryszarda Szypułę odbyły się dziś w dwóch laboratoriach. Studenci 3-ciego roku GWERiL zwiedzili Zakład Higieny Weterynaryjnej w Krośnie oraz Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska delegatura w Jaśle. Bardzo mili i gościnni pracownicy naukowi oprowadzali nas i opowiadali nam o urządzeniach, aparaturach i rozmaitych procedurach badawczych.
W Krośnie obejrzeliśmy kolejno: Pracownię Chemii, Pracownię Higieny Środków Spożywczych i Środków Żywienia Zwierząt, Pracownię Patologii (najciekawsza!), Pracownię Serologii oraz Pracownię Pożywek. Z kolei w Jaśle zajrzeliśmy do pracowni analiz manualnych, instrumentalnych i hydrobiologicznych. Dowiedzieliśmy się jak wygląda „od kuchni” pobieranie próbek wody, gleby w terenie, pozyskiwanie próbek gazów i pyłów z emiterów, jak działa wysoce zaawansowana technologia służąca do analizy tych próbek.
A wszystko to po to byśmy hodowali zdrowe zwierzęta i produkowali zdrową żywność oraz mogli żyć w czystym środowisku. Byśmy w razie powstałych zagrożeń wiedzieli jak szybko reagować na nie i jak się przed nimi bronić. O tym że takie zagrożenia są całkiem realne nie trzeba nikogo przekonywać, wystarczy wspomnieć problemy: smogu, afrykańskiego pomoru świń czy ptasiej grypy.
Tekst i zdjęcia Ewa Bujalska© FOTOsynteza 2017.