Odwiedzamy trzy rożne miejsca w Beskidzie Niskim, gdzie chowa się i hoduje zwierzęta gospodarskie. Rożnią się przede wszystkim skalą. Największe to Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki w Odrzechowej, średnie to Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna w Wisłoczku, a najmniejsze to gospodarstwo rodzinne naszego kolegi/studenta Jonatana Szturca, również w Wisłoczku.
Odrzechowa. Ogromne (1500 ha) gospodarstwo rolno-hodowlane gospodaruje na malowniczych terenach ciagnących się wzdłuż przełomu Wisłoka. Prowadzi hodowlę bydła mlecznego i mięsno-mlecznego rasy simentalskiej, bydła mięsnego rasy hereford, krzyżówek ras mięsnych z simentalem. Oprócz bydła hoduje idealnie przystosowane do trudnych górskich warunków konie huculskie oraz prowadzi hodowlę odtworzeniową ginącej w Polsce kozy karpackiej. Oprowadzają nas gospodarze: Władysław i Maria Brejta oraz Aleksander Miejski. Odwiedzamy stajnie i obory oraz najnowszą ekologiczną inwestycję – biogazownię o mocy 500 kW. Dużo dowiadujemy o tym jak hoduje się tu zwierzęta, jakie to profity przynosi, ile to trudu wymaga oraz jakie radości i satysfakcje daje.
Jedziemy dalej. W Rudawce Rymanowskiej zatrzymujemy się na moment by zobaczyć odrzechowskie stado bydła rasy herford na pastwisku. Docieramy do Wisłoczka. Jonathan Szturz pokazuje nam swoje rodzinne gospodarstwo: oborę z simentalami i ich pobliskie, pięknie położone pastwisko. Dzięki funduszom unijnym nasz kolega ma nowoczesny sprzęt: ciagniki, wóz paszowy i inne. Teraz pora na przebudowę budynków gospodarskich, co nie jest w obecnych czasach prostym zadaniem...Jhonny uda Ci się!
Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna w Wisłoczku. Naszymi przewodnikami są panowie Liberda i Zalisz, dwaj absolwenci Instytutu Rolnictwa PWSZ. W oborze porównujemy bydło ras simental i polską czerwono-białą. Na koniec gości nas pan prezes Jan Zalisz. Rozmawiamy o technologii produkcji mleka i bolączce rolników - spadajacej cenie mleka w skupie. Tutaj "droga mleczna" naszych ćwiczeń się kończy. Od dzisiaj z większym szacunkiem patrzę na szklankę mleka :-)
Tekst: Ewa Bujalska, zdjęcia: Ewa Bujalska, Michał Pancerz.
O hodowli hucułów opowiada...
Hucuły to konie bardzo...
W tej stajni nie brakuje rąk...
Chluba hodowli ogier Lotnik.
Po biogazowni oprowadza nas...
Komputerowe sterowanie...
Ten silnik przetwarza gaz na...
Boksy à la iglo dla cieląt.
Ten ciągnik taki wielki, czy...
Zachowawcza hodowla kozy...
Pan Aleksander Miejski...
Zbiornik do schładzania...
Z wizytą w gospodarstwie...
Simentale w oborze Jonatana.
Na podwórku w gospodarstwie...
Rasa polska czerwono-biała....