Wersja kontrastowa
A | A | A

Aktualności

Ziarno to początek

20-05-2016

Prof. Mirosław Kasperczyk i dr Mateusz Kaczmarski wraz z grupą studentów/tek II roku GWERIL odwiedzili dzisiaj Centralę Nasienną w Sanoku. Pani laborantka Elżbieta Kopleńska pokazała nam laboratorium działające przy tym przedsiębiorstwie. Wykonuje się tu analizy jakości i zdrowotności próbek nasion i materiału konsumpcyjno - paszowego. Poznaliśmy przebieg kilku skomplikowanych procedur i badań oraz służącą do tego aparaturę. A wszystko to by początek, czyli ziarno było jak najlepsze... Zobaczyliśmy m. in. jak bada się zawartość bardzo ważnego parametru ziaren zbóż, czyli glutenu. Gluten to mieszanina białek roślinnych: gluteiny i gliadyny. Od jego wysokiej zawartości i odpowiedniej struktury zależny czy ciasto dobrze się lepi, a wypiekane pieczywo wyrasta odpowiednio, bez potrzeby dodawania sztucznych spulchniaczy. 

 
W tłoczni oleju zobaczyliśmy sprzęt do wyciskania oleju metodą na zimno, bez rafinowania. Dzięki takiemu procesowi uzyskany olej ma właściwości prozdrowotne i w niczym nie ustępuje oliwie extra vergine. Wyrabia się tu oleje: rzepakowy, kopny, słonecznikowy i lniany. Już wkrótce ruszy produkcja lokalnego produktu "Made in Karpaty" oleju z lnianki, czyli oleju rydzowego bogatego w kwasy tłuszczowe omega 3. Planuję się też podukcję oleju z ostropestu, polecanego przy problemach z wątrobą i nie tylko. Ta interesująca wizyta w centrali nauczyła nas, że dobre ziarno to samo zdrowie.
 
Tekst i zdjęcia © Ewa Bujalska, Amelia Piegdoń.
GWERIL w sanockiej Centrali...
Centrala Nasienna w Sanoku.
Prof. Kasperczyk, dr...
Miernik wilgotności zboża.
Urządzenie do pomiaru liczby...
Rozdzielacz do nasion.
Tłocznia oleju na zimno.
Sanockie oleje: rzepakowy i...
Próbki nasion.
Prof. Mirosław Kasperczyk.
Notujemy.
Oglądamy dokumentację...
wstecz
Ideo Realizacja:

CMS Edito Powered by:
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Jana Grodka w Sanoku
ul. Mickiewicza 21 | 38- 500 Sanok